T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
YOZGAT / ÇEKEREK - Çekerek Mesleki Eğitim Merkezi

MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİNE YOĞUN İLGİ

MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİNE YOĞUN İLGİ 

Milli Eğitim Bakanlığı son dönemlerde mesleki teknik Anadolu liselerini güçlendirirken aslında  ağırlığı mesleki eğitim merkezlerine vermekte,  mesleki eğitim merkezlerinin önemini arttırmaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı aracılığıyla, mesleki eğitim merkezlerinde eğitim alan 9-10-11. sınıf öğrencilerine (çırak öğrencilere) her ay asgari ücretin yüzde 30'u kadar ücret vermekte, 12. sınıf öğrencilerine (kalfalara) ise asgari ücretin yüzde 50'si kadar ücret vermektedir. Tüm öğrencilere iş kazaları ile meslek hastalıklarına karşı sigorta yapılmakta, mesleki eğitim öğrencilerine 4 yıllık eğitimlerinin sonunda lise diploması verilmektedir.

Türkiye'deki mesleki eğitim merkezlerindeki öğrenci sayısı, 1999'daki katsayı uygulamasından önce 249 bin 774'tü ve katsayı uygulamasıyla 74 binlere kadar düştü. Milli Eğitim Bakanlığımız Türkiye'nin üretim kapasitesini güçlendirmek, iş gücü anlamında özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeleri desteklemek için 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nda değişiklik yaptırarak bu merkezlerdeki öğrencilere işveren tarafından ödenen ücretin devlet devlet tarafından ödenmesini sağladı. Bu uygulama özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler için önemli bir işlevi yerine getirdi ve mesleki eğitim merkezlerinde okuyan öğrencilerin iş hayatında daha kullanışlı bir enstrüman haline gelmesini, ön plana çıkmasını sağladı.

MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİNE KİMLER KAYIT
OLABİLİR?

 

1- En az ortaokul veya imam-hatip ortaokulu mezunu olmak

 

2- Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak

 

 

3- Bir işletme ile işletmede mesleki eğitim/staj sözleşmesi imzalamış olmak

 

4- kayıtları yıl boyunca devam eder. Yaş sınırı bulunmamaktadır.

 

 

 

Yukarıdaki başvuru şartlarını taşımak koşuluyla, mevcutta bir işletmede çalışanlar veya bir işletmede çalışmayıp ancak mesleki eğitim almak isteyen herkes kimlik bilgileriyle birlikte en yakın mesleki eğitim merkezine veya mesleki ve teknik anadolu lisesine bizzat müracaat edebilir.

 

Herhangi bir İşletmede çalışmayanlar; mesleki eğitim merkezleri veya mesleki ve teknik anadolu liseleri tarafından meslek seçimi ve işletme bulma konusunda rehberlik ve yönlendirme alabilirler.

 

Mesleki eğitim merkezine kayıt; okul, işletme ve veli/öğrenci arasında işletmelerde mesleki eğitim sözleşmesinin imzalanmasıyla başlar.

 

Öğrenci okul tarafından e-MESEM sistemine kaydedilir.

 

Öğrencinin iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortası ve maaşı kayıt olduğu andan itibaren başlar ve 4 yıl sürer.

Son değişiklikleri de içeren mesleki eğitim merkezleri tanıtım sunusuna ulaşmak için tıklayınız...

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 21.07.2022 - Güncelleme: 21.07.2022 12:06 - Görüntülenme: 168
  Beğen | 0  kişi beğendi